WEBLOG

Geduld

Door: Jolanda Boekhout | 12 februari 2013 | Nog geen reacties >

English version here >>

Geduld is een schone zaak. Dat gezegde kent iedereen. Weten en er naar handelen zijn echter twee verschillende dingen. Bij dierenfotografie word je met je neus op de feiten gedrukt. Als een dier de camera eng vindt, of het geluid van de flits, of het gehele plaatje (camera, flits en fotograaf), dan is er veel geduld nodig om een succes te maken van een fotosessie. Geduld is dan onlosmakelijk verbonden met tijd. Want dat is wat een dier nodig heeft, tijd. Je kunt dan niets anders doen dan geduldig wachten en de tijd nemen tot er ineens die klik is. Die klik die ik nu al een aantal keren heb meegemaakt. Elke keer weer is dat verrassend en zo’n wonder om te zien.

Afgelopen weken had ik twee fotosessies met verlegen modellen. Een fotosessie met Will & Grace en een fotosessie met Smilla en Mijntje. De eigenaar van Smilla en Mijntje had op mijn blog het verhaal van de Catspiration fotosessie met Veronique’s Grijsje gelezen. Dat verhaal had haar over de streep getrokken om een fotosessie met haar eigen schuwe kat Smilla te proberen. Bij binnenkomst bleek ook duidelijk het verschil in karakter tussen Smilla en Mijntje. Mijntje draaide enthousiast rondjes om mijn benen, Smilla nam direct de kuierlatten en verstopte zich in de logeerkamer. Ook de fotosessie met Will & Grace verliep moeizaam. Will gedroeg zich als zichzelf, een nieuwsgierige mollige kater, zijn maatje Grace verdween direct onder het bed zodra ze de flits hoorde zoemen.

Voor beide fotosessies was extra tijd nodig. Tijd om de twee meisjes uit hun schulp te laten kruipen. Dat geduld heeft vruchten afgeworpen. Het wachten werd beloond. Aan het eind van de fotosessie had ik de meisjes zover dat ze mij en mijn camera niet meer eng vonden en met me durfden te spelen. Dat heeft uiteindelijk prachtige beelden opgeleverd.

Het moment tijdens een fotosessie dat er een knopje in het koppie van mijn model lijkt om te gaan en hij of zij ineens zijn angst verliest is zo mooi om mee te maken. Dat ontroert me en maakt een fotosessie onvergetelijk. Als ik dan thuis het resultaat bekijk dan word ik opnieuw blij. En weet ik waarom ik het zo mooi vind om dierenfotograaf te zijn.

Een paar beelden van Grace (zwart) en Smilla (wit cyperse) zie je hier. Herken jij twee schuwe katten in deze beelden?

Wil je meer beelden van deze lieve duo’s zien? Kijk snel hier en hier!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *