WEBLOG

De zwerfhonden van Bihac

Door: Jolanda Boekhout | 27 april 2012 | Reacties (5) >

English version here >>>

Vorige week ben ik met Stichting Dierenopvang Bosnie op reis geweest naar Bihac om 500 zwerfdieren te casteren/steriliseren en om een fotoreportage te maken van de actie.

Ons team bestond uit 22 gepassioneerde dierenvrienden. Die passie was hard nodig, want het was een indrukwekkende actie. Indrukwekkend gezien het grote aantal zwerfhonden dat op de planning stond gecastreerd te worden.

Ik had vooraf niet echt een voorstelling kunnen maken van de trip, behalve dat het hectisch zou worden, en dacht dat we zouden moeten zoeken naar zwerfhonden. Het tegendeel is echter waar. Zwerfhonden maken deel uit van elke blik die je om je heen werpt. Waar je ook kijkt er is altijd wel een hond te zien. En zodra je er één gezien hebt, laten ze je ook niet meer los.

De actie heeft ook een grote emotionele indruk achtergelaten. Er is zo hard gewerkt door iedereen. Echt teamwork. Bijna alle zwerfhonden zijn aandoenlijk en lief. Erg emotioneel als je beseft dat die lieve schatjes na herstel van de operatie gewoon weer de straat op gaan. Dat is niet anders.

De komende tijd wil ik meer delen hoe ik de actie ervaren heb. Voor nu eerst een aantal quotes en gevoelens van mijn teamgenoten, omlijst met lieve honden uit Bihac.

“Leven, maar dan x10.” (Suze)

“Leven is de liefde leven, de liefde zijn!” (Lisa)

“Een supermarkt zonder eten is als een teef met pups.”
“Om fit te blijven is een koude douche een aanrader…..” (Iris)

“Een emotionele achtbaan, maar het was al het werk en moeite dubbel en dwars waard.” (Vivian)

En Fred heeft zoveel leuke dat ik niet anders kan dan ze allemaal te vermelden.
“Klussen is wel leuk, maar honden vangen is pas echt gaaf!”
“Waar ik bang was dat het team uit elkaar zou vallen door de tegenslagen die we te verduren kregen, leek het juist alleen maar een sterker team te worden.”
“Ik ben blij dat ik daar deel van uit heb mogen maken!”
“Nog meer interesse gekregen in fotografie en film, kan niet wachten om te leren en het bij de volgende trip in praktijk te brengen.”
“Alles voor de honden.”
“Ik ben trots dat we het probleem echt bij de kern aan het aanpakken zijn.”
“Een hotel zonder drank is als een hond met ballen.”
“Bestel 22 pizza’s, en je krijgt er 13, welkom in Bosnië.”

En mijn eigen quote? Hier komt ie.
“Naast dat ik heel veel mooie mensen heb mogen leren kennen, heel veel prachtige honden heb ontmoet, heb ik ook mezelf opnieuw leren kennen. Een unieke en waardevolle ervaring.”

Oh ja! En niet onbelangrijk. We hebben het doel van 500 honden niet gehaald, maar wel 345 honden geholpen. Dat is toch prachtig!


5 reacties op “De zwerfhonden van Bihac”

 1. Nicole K schreef:

  Een leven zonder dieren is als een leven zonder licht. Laten wij het ook het lichtpuntje blijven in het bestaan van deze honden in heel Bosnië.

  En wat voel ik mij bevoorrecht dat ik zoveel mooie mensen heb mogen leren kennen tijdens deze reis, zowel mijn mede reisgenoten als de Bosnische vrijwilligers. Ik heb veel respect en bewondering voor ieder van hen en hoop ze ooit weer eens te mogen ontmoeten!

 2. Veronica schreef:

  Wat een prachtige foto’s weer Jolanda! Wat een dierenliefde straalden jullie met elkaar uit….

  De wereld in Bihac is een beetje mooier geworden…

 3. Nicole schreef:

  Quote: Elke dag als vuil behandeld, maar één zachte streling, een beetje aandacht.. en je krijgt er hun onvoorwaardelijke liefde voor terug, ongelooflijk!

 4. Fred schreef:

  Ik heb alvast je andere foto’s mogen zien, echt heel erg gaaf!
  Blij dat je mee was, en dan uiteraard niet alleen vanwege de foto’s.
  Ja, een week Bosnië leert je meer van het leven dan je voor mogelijk houdt, het leert je bescheiden te worden, van het leven te genieten, anderen te waarderen, je blikveld te verruimen, te zien in het donker, licht te zien in zwart/wit-gebeurtenissen. Het is jammer dan een dag maar 24 uur heeft, maar we hebben per dag maar weinig van die 24 uur gemist.
  De koffers staan klaar. Morgen gaan we weer, wat mij betreft. Om nog meer dieren te helpen, en om nóg een paar mooie foto’s te maken 🙂

 5. suze schreef:

  Trots op ons allemaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *