WEBLOG

Een creatief proces

Door: Jolanda Boekhout | 11 juni 2020 | Reacties (2) >

Al jaren ben ik groot fan van het werk van Whitney Wright van Belkai. Whitney maakt prachtige hangers en werkt samen met fotografen, kunstenaars en tekenaars. Omdat ik meestal close-ups maak, dacht ik dat mijn foto’s zich er prachtig voor zouden kunnen lenen. Die gedachte had ik zeven jaar geleden. 

Het idee om hangers met foto te maken, speelt dus al een aantal jaar door mijn hoofd. Het kwam er alleen niet van. Vier jaar geleden kwam de verbouwing en verhuizing ertussen. Nu dacht ik ‘waarom ga ik het niet echt doen?’. 

Ik ben begonnen met twaalf testhangers. Geschikte foto’s uitkiezen uit veertien jaar prachtig fotomateriaal was wel even lastig. Zoveel lieve katten-, konijnen-, paarden- en hondenkopjes heb ik gefotografeerd. Leuk is dat ik ook een aantal vriendinnen heb die ik blij kon maken met een hanger met hun lieve dier.

Voor de uitvoering heb ik eerst de makkelijke weg gekozen. Dacht ik. ‘Kastjes’ en glazen ‘bubbels’ gekocht, want die plak je heel makkelijk en snel in de kastjes. Foto’s uitgezocht en afgedrukt. En toen ben ik direct aan de slag gegaan. Helaas zag ik na een week dat er allemaal piepkleine rode stipjes in de foto’s verschenen. Niet zo mooi dus. Eerste poging mislukt. 

Dan toch maar mijn originele idee uitvoeren. Dat was tenslotte ook waar Belkai zo goed in is en waar ze zulk mooi werk mee creëert. Giethars gebruiken. Alvorens daarmee te beginnen, heb ik advies gevraagd aan Whitney en heb ik een paar inspirerende tutorials op Nunn Design gekeken. Ja, zo moest het wel worden.

Ik bestelde lijm om de foto’s te sealen en giethars om in de hangers te gieten, verwijderde het glas van de eerste poging en ging opnieuw aan de slag. Met knikkende knietjes wel te verstaan. Werken met giethars lijkt kinderspel, maar het kijkt heel nauw. Precies gelijke delen afmeten, rustig, goed en lang roeren, langzaam druppelen en de bubbels eruit halen. Een tweede poging wilde ik natuurlijk niet verknallen, perfectionist die ik ben.

mijn eigen foto’s: Lotje | Nina | Mijntje | Sammie | DJ

Het resultaat van mijn tweede poging mag er zijn. Ik word heel blij als ik naar de hangers kijk en ze in handen heb. Het is een hele bevalling geweest, wat figuurlijk gesproken ook zo is. Er valt nog steeds te verbeteren. Wat ook helemaal oké is. 

foto’s van vriendinnen: Echo & Dita | Runa | Robbie | Kruimel

Definitief materiaal te zoeken online zonder het te zien, hoe groot is een ringetje, een sluiting, het balletje van de ‘ball chain’, was ook weer een uitdaging. Maar inmiddels heb ik heel mooi materiaal gevonden op Nunn Design en Etsy. Ik wacht met spanning op de levering. Dan kan het creatieve werk echt beginnen. 

Hoeveel mensen had ik de afgelopen jaren blij kunnen maken met een sieraad van hun eigen huisdier! Hoe leuk is het om na een fotoshoot met je hond of kat een hanger te hebben die je dagelijks kunt dragen. Dat kan nog steeds. (Mocht je een hanger met je dier herkennen, dan mag je me een bericht sturen. En denk je aan een specifieke foto uit een fotoshoot die we samen gedaan hebben… ik maak hem graag.).

Wil je een prachtige hanger, die je dagelijks kunt dragen, met een foto van je huisdier, met een eigen foto of een door mij gemaakte foto, een fotohanger met je kind of je favoriete bloem of ….. mijn werkplaats is open!

xo
Jolanda


2 reacties op “Een creatief proces”

  1. Silvana van der borden schreef:

    Ohhh jolanda,

    Jou mail is tussen mijn andere mail verwikkeld geraakt en zie je bericht nu pas. Ik zie dat je als voorbeeld voor je hangertje Sam hebt gebracht. Ohh word er zo emotioneel van want mijn mannetje is een aantal jaren overleden. Maar ik ben meer dan vereerd dat mijn mooie kereltje er tussen staat. ❤️ Echt een super leuk idee. Gr Silvana

  2. Patricia Meijnckens schreef:

    Wat een origineel idee. Vooral heel erg leuk om als cadeau te geven!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *